Valérie Trierweiler ‘Mijn nieuwe Franse vriendin Anne-Françoise heeft een artikel geschreven over Valérie Trierweiler. Dat is de nieuwe First Lady van Frankrijk.’
Mijn vriendinnen van het boekenclubje knikken. Twee hebben de brief, chère Valérie, gelezen. Die kunnen Frans. Interessant vinden ze de brief aan Valérie.
‘Ja, voor Franse vrouwen is dat belangrijk, de eerste vrouw van het land. Dat is toch een voorbeeld.’
‘Voor Amerikanen ook.‘
‘Precies. Wij hebben dat niet. Dat vind ik toch een gemis.’
‘Wat niet?’ vraagt één van mijn vriendinnen.
‘Nou een stijlvolle, intelligente vrouw die de belangrijkste vrouw van ons land is. Iemand waarmee we ons kunnen identificeren. Wij zijn weg van Michelle Obama en van Valérie Trierweiler.
‘Waarom vinden we die Valérie eigenlijk zo fantastisch?’ vraagt de vriendin die naast me zit.
‘Omdat ze een stout randje heeft. Ze komt uit een arbeidersgezin, is twee keer gescheiden en was dikke maatjes met Hollande toen hij nog getrouwd was. En nu is ze de eerste ongetrouwde première dame van Frankrijk. Dat vinden wij Nederlanders wel leuk, toch?’

Mijn vriendinnen kijken me serieus aan.
Ontkennen doen ze dit niet.
‘Kom op! Welke Nederlandse vrouw kan aan Valérie of Michelle tippen?’ vraag ik.
‘Maximá!’ roept eentje.
‘Dat is een prinses. Beetje raar om je te identificeren met een prinses , vind je niet?
Sprookjes bestaan niet.’
We denken weer na.
‘Femke Halsema,’ zegt iemand anders.
‘Ja,’ roepen we in koor.
Verder dan Femke komen we niet.
Maar Femke vinden we een presidente, geen presidentsvrouw.
Dus nu hebben we nog niemand.

Michelle Obama Op weg naar huis word ik bijna omver gelopen door een hond.
De baas, een heer met hoed, schaamt zich kapot.
Hij excuseert zich.
Niet één, niet twee, maar drie keer.
Arme man. Ik begin snel over het boekenclubje te praten.
Hij luistert aandachtig, vraagt of we alleen over boeken praten.
‘Hoofdzakelijk. Maar we zijn vrouwen. Dus we kletsen ook over andere dingen.’ Ik vertel hem over het gesprek van vanavond.
Uit zijn jaszak pakt hij zijn portefeuille.
Verbaasd kijk ik hem aan als hij mij een foto van een vrouw in broek en coltrui laat zien.
‘Mijn echtgenote. Ze was niet buitengewoon stijlvol. Gewoon. Maar ze was buitengewoon vriendelijk. Ze was…‘
Hij zoekt naar het juiste woord.
‘Spontaan,’ vul ik aan.
‘Precies. Nederlandse vrouwen zijn spontaan, vrolijk, knap. Dat is wat de Nederlandse man wil: gewoon een leuke meid.’
Het begint me te dagen.
‘U bent spontaan.’ Doordringend kijkt hij me aan. ‘Maar ook stijlvol.’
Ik lach naar hem. ‘Nou…’
Hij maakt een kleine buiging met zijn hoofd en verlaat me.

Ik kijk hem na.
De heer met zijn hond.
Daar gaat hij,
de laatste gentleman van Nederland,
het hoekje om.

Vind jij dat Nederland een First Lady nodig heeft?
En zo ja, wie zou jij daarvoor geschikt vinden?

Yolande

13 reacties op “The First Lady”

 1. Leuk artikel! Hier in België missen we dat ook wel! xoxo

 2. Ik zou me niet willen identificeren met iemand die de belangrijkste vrouw van het land is, omdat ze de vrouw van is. Ik vind dat juist heel erg, ouderwets. Ik identificeer me liever met Merkel, een vrouw die gewoon de touwtjes in handen heeft om zij met haar eigenschappen gekozen is als leider en niet omdat ze toevallig een relatie heeft met de man die gekozen is.

  Of ben ik nu heel erg feministisch aan het denken? Ik zie liever een vrouw die aan de top staat om haar eigen eigenschappen en haar eigen ‘accomplishments’ (ik kan er geen Nederlands woord voor vinden wat de lading dekt). Dus ja, Femke Halsema vind ik een goeie maar verder weet ik het ook niet. ;)

  • Nee, helemaal niet feministisch, Ioon.
   Goed gezegd!
   Geen vrouw van aan de top.
   Maar een vrouw!

   Bedankt voor je reactie.

   Liefs,
   Yolande

 3. Haha, jij maakt ook echt van alles mee! Van mij hoeft Nederland niet per se een First Lady, maar het zou natuurlijk wel leuk zijn. Ik ben sowieso een beetje tegen een monarchie, ik zou veel liever een president willen. Dit vind ik veel eerlijker en het wisselt om de 4/5 jaar.

  En wie ik geschikt vind als First Lady voor Nederland? Ik zou het niet weten, als het maar wel iemand is met een beetje hersens, haha.

  Liefs

  • Ik zou ook liever een president willen.
   En dan het allerliefste een vrouw.

   Bedankt voor je reactie, lieve Kyra.

   Bisous

   Yolande

 4. Persoonlijk denk ik aan een Mooie vrouw, Uitstraling, Ambitieus, Charme, Oog heeft Voor de Gewone mensen. Iemand die je vetrouwt en gelooft waar je trots op kunt zijn! En met een hele mooie hartverwarmende glimlach!! Realiseer me ineens dat ik het over jou heb …………..!!!! -)))

 5. Sterke vrouwen als voorbeeld voor anderen is leuk maar ook relatief, wij vrouwen zouden van onze eigen kracht uit moeten gaan. Het kan toch niet zo zijn dat we iemand volgen omdat zij een rol heeft in de media of partner is van een leider. Het zou mooi zijn als zo’n vrouw komt bovendrijven omdat ze iemand is, iets bereikt heeft waar je een voorbeeld aan wil nemen.

  Hebben wij zulke sterke vrouwen? Vast wel maar blijkbaar is het voor hen niet van belang om vooraan te gaan staan om dit uit te dragen. Zij laten zien dat daden tellen en niet of dat gezien wordt door heel Nederland. Daarom is het niet makkelijk om een voorbeeld te noemen maar als je goed om je heen kijkt zul je vast wel sterke vrouwen kennen, alleen zijn ze misschien niet zo bekend/populair. Kracht is bij jezelf blijven én van jezelf uit durven gaan, wat een ander daar ook van vindt.

  • Ik sluit mij hier volledig bij aan. Ik moest even een paar uurtjes nadenken, nou ja, het onderwerp laten rusten en wilde zojuist mijn stukje hier plaatsen en zag ik dat Therèse het prima verwoord.
   Yolande een leuke post en Therèse super verwoord. You go girls :D

 6. Eigenlijk zou ik het niemand “aandoen” om first lady te zijn…….”een paleis met gouden muren”, een Nederlands oeroud hitje geeft zo’n beetje weer wat IK als first lady zou voelen…….en wens dit niemand toe….
  Maxima ? Onze eigen Mathilde ? Michelle ? We weten allemaal wat er met die prachtige “bijna” first lady Diana gebeurd is………
  Alles wordt je gedicteerd, gedirigeerd, en aangeleerd……..”Niets ” meer zélf beslissen, niet eens rustig alléén met jezelf zijn….nee, dank je……..IK wens het niemand toe……
  Laat ik dan maar hier thuis verder de First Lady zijn; genoeg diploma’s hoor: verpleegster, psychologen, retoucheuse, poetsvrouw,kokkin, en gelukkig ook…minnares…:)

  • Wat leuk, Rita, het einde van je reactie.
   Dat zie je heel goed.
   Jij bent een First Lady.
   En vast en zeker een geweldige First Lady!

   Liefs,
   Yolande

Reageer

(verplicht)

(verplicht)

Je kan deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>